Psyykkinen valmennus

Käyttäytymisen muuttaminen voi onnistua joiltakin helposti varsinkin lyhyellä tähtäimellä, mutta pysyviin muutoksiin pääseminen on usein haaste. Psykologiset tekijät, kuten motivaatio, kyky säädellä omaa käyttäytymistä ja kyky käsitellä omia tunteita ja ajatuksia nousevat ratkaiseviksi, kun puhutaan pysyvistä muutosprosesseista.

Mitä on psyykkinen valmennus? Psyykkisen valmennuksen tavoitteena on kehittää mielen ja käyttäytymisen taitoja aktiivisen ja tavoitteellisen harjoittelun avulla. Näillä taidoilla tarkoitetaan oman psykologisen joustavuuden lisäämistä eli mm. omien tunteiden ja ajatusten tunnistamista ja tiedostamista, epämiellyttävien tunteiden ja ajatusten hyväksyntää, arjen läsnäoloa ja irroittautumista mielen vallasta. Näiden taitojen avulla opetellaan tekemään enemmän omien arvojen mukaisia tekoja ja valintoja oman arjen keskellä.

Psyykkinen valmennus ei ole terapiaa vaan aktiivisten, kokemuksellisten ja konkreettisten harjoitusten kautta oivalluttavaa työskentelyä. Valmennus ei tarjoa sinulle valmiita vastauksia ongelmiisi, vaan antaa uusia näkökulmia ja herättää ohjaavaa keskustelua harjoitusten pohjalta. Sinä itse olet valmennuksen pääroolissa ja omien oivalluksiesi avulla pystyt kehittämään omia psykologisia taitojasi. Valmennus ei siis ole terapiaa tai asioiden vatvomista, vaan aktiivista harjoittelua.

Valmennus ja sen harjoitteet pohjautuvat arvo- ja hyväksyntäpohjaiseen lähestymistapaan, jonka perustana on tutkitut hyväksymis- ja omistautumisterapian periaatteet. Tarkoituksena on sitoa tavoitteet ja teot osaksi itselle merkityksellisiä asioita ja arvoja. Tärkeää onkin valmennuksen alussa ensin kirkastaa itselleen minkälaiset asiat ovat itselle niitä kaikkein tärkeimpiä ja minkälaista elämää haluaa elää.

On hyvä ymmärtää, että harjoittelu voi aiheuttaa myös epämiellyttäviä tuntemuksia, eivätkä kaikki harjoitukset välttämättä aina tunnu oikealta. Se on luonnollista, sillä toinen sopii toiselle ja toinen toiselle, olemmehan yksilöitä, ja kun ollaan tekemisissä omien arvojen ja itselle kaikkein merkityksellisimpien asioiden kanssa, myös epämiellyttävät tunteet kuuluvat asiaan.

Kenelle psyykkinen valmennus sopii? Ihan kenelle tahansa, joka haluaa psyykkisiä taitojaan kehittää. Sopii yleisen elämän hallinnan tueksi, oikean suunnan elämässä löytämisen tueksi. Valmennus sopii myös paljon stressaavalle ja kovasti elämää suorittavalle, keskittymiskyvyttömyydestä kärsivälle sekä kaikille, jotka kamppailevat elämäntapamuutosten kanssa, kuten painonhallinan ja liikuntatottumusten kanssa. Mentaalivalmennuksen tulisi olla myös oleellinen osa urheilijan valmennusta, esimerkiksi kilpailujännitystä lieventämään tai tavoitteiden selkiyttämiseen, motivaation löytämiseen jne.

Ota yhteyttä jos mietit voisiko tämä olla se juuri oikea valmennus sinulle.
fitstop.alruusunen@gmail.com / 0443300966.

Lue myös Riikan asiakaspalaute. Riikan kanssa taivallettiin yhdessä 6kk ElämäsiKuntoon -elintapamuutokseen tähtäävän valmennukseni merkeissä ja päähuomio hänen valmennuksessa oli psyykkisessä valmennuksessa. Lue palaute täältä.